(VIDEO) Hoe ga je best om met tegenslagen?

Je kan niet kiezen wat je overkomt. Je hebt enkel in de hand hoe je zelf reageert op tegenslagen. En net daar zit ook de sleutel...

Transcript

Hoe ga je om met tegenslagen? Ik vraag het aan coach Bart Provost. Bart, hoe ga je om met tegenslagen? 

Je hebt altijd de keuze en laat ons zeggen, daar zit ook heel de crux van het verhaal. Want je kunt er natuurlijk voor kiezen om op dat moment een stukje in de slachtofferrol te gaan stappen en zeggen van, ja, het overkomt mij allemaal, wat moet ik er juist allemaal aan doen, ik heb er niet voor gekozen en in heel dat stuk eigenlijk blijven verder... 

Maar heel vaak is dat ook wel zo, hé. 

Wel, het stuk is, wat je overkomt, dat heb je natuurlijk niet in de hand. De manier waarop je er mee omgaat, waarop je reageert, dat is een heel ander verhaal. Je hebt eigenlijk een hele mooie uitspraak en die zegt, je kan de stand van de wind niet veranderen, maar wel de stand van je zeilen. Dus dat beteken op zich dat je eigenlijk niet kan kiezen wat jou overkomt. Als ik straks naar huis rij en ik heb een platte band onderweg en het begint te gieten, dan zie ik er waarschijnlijk een beetje uit als die meneer daar, maar daar heb ik niet voor gekozen.  

Maar dan kan ik natuurlijk kei hard beginnen vloeken, of tieren, ik kan helemaal in het slachtofferschap van, ocharme ik en waarom moet mij dit nu overkomen. Of je kunt er voor kiezen, OK, het is wat het is, ik heb er niet voor gekozen en uiteraard - en dat is wel belangrijk - het is niet prettig, dat moet je er ook altijd voor jezelf heel erg durven bijgeven, ik vind dit absoluut niet leuk, maar OK, we gaan kijken hoe we er wel mee omgaan en we gaan kijken of we daar op een andere manier mee kunnen omgaan.  

En wat levert je dat dan op? 

Een heel stuk vrijheid. Dat klinkt nu misschien heel gek, maar eigenlijk vanaf het moment dat je jezelf in die slachtofferrol zet, je hebt je stuk je eigen vrijheid ontnomen, je hebt ook een stuk je eigen verantwoordelijkheid ontnomen. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn eigenlijk twee zijden van dezelfde medaille. Dus in die zin, als je je vrijheid afgeeft aan wat jou overkomt, ja, dan ben je gewoon slachtoffer en dan zit je daar maar wat te sobben of te huilen in een hoekje en dan stopt het. Terwijl als je die vrijheid hebt om op een bewuste manier te kunnen kiezen, dat is de manier waarop de situatie zich heeft voorgedaan, wel en ik ga er toch voor kiezen om er zo mee om te gaan, dan creëer je ontzettend voor vrijheid. En die vrijheid, die verantwoordelijkheid heb je dan ook om je eigen rol op te nemen en dat stukje slachtofferschap van jezelf af te laten glijden. En dus op een heel andere manier er mee om te gaan. En daar kom je gewoon veel sterker uit dan in dat slachtofferschap te blijven zitten.  

OK, Bart, dank je wel voor deze tip. 

Met veel plezier. 

En u, thuis, bedankt voor het kijken.