Hoe ga je om met negatieve feedback?

Feedback geven en ontvangen

Als je je enorm voor iets hebt ingezet maar achteraf kritiek krijgt, kan die wel eens hard aankomen. Soms interpreteer je die feedback alleen als persoonlijke kritiek, waardoor je groeikansen mist. Hoe spring je zelf goed om met negatieve feedback? 

De manier waarop iemand feedback geeft, maakt een enorm verschil. Want opmerkingen als “Dit rapport slaat nergens op!” of “Waar heb jij je diploma gehaald?” geven een flinke knauw aan je zelfvertrouwen. Er is dan ook een verschil tussen feedback en kritiek:

  • Feedback stipt je werkpunten aan en helpt je groeien. Voorbeeld:“Ik vind je verslag te vaag. Probeer meer cijfers en voorbeelden te gebruiken.”
  • Kritiek komt vanuit een soort geldingsdrang. De persoon die kritiek geeft is meer op het resultaat gericht, en niet op de relatie met jou. Of zijn ego neemt misschien wel eens de bovenhand. Voorbeeld:“Als je dit op papier durft zetten, ben je ofwel dom ofwel blind.”

Cruciaal: muren en grenzen

De sleutel om goed om te springen met commentaar: kritiek ombuigen naar feedback. Geen gemakkelijke opgave. De techniek van Anné Linden helpt je op goede weg. De Amerikaanse psychologe onderscheidt drie situaties bij het ontvangen van feedback: 

  1. Je trekt een muur op: je blokt de volledige feedback af. Daardoor weer je niet alleen de agressie of generalisatie van diegene die kritiek geeft, maar ook zijn of haar feedback. En nét die biedt groeikansen. 
  2. Je stelt geen grenzen: je laat alles binnenkomen. Zowel de feedback die je laat groeien, als de kritiek die je persoonlijk raakt. In dat geval ga je in de verdediging of vlucht je weg. Het resultaat: de feedback mist zijn doel. 
  3. Jij bepaalt de grens: je functioneert als een slagboom. Je laat enkel hetgeen binnen waaruit je kan leren. Zaken waarmee je niet aan de slag kan, laat je passeren. Dit is de gezondste manier om met feedback om te gaan. 

Betere versie van jezelf 

Bepalen wat feedback is en wat kritiek, is niet altijd eenvoudig. Stel jezelf daarom de vraag: word ik hierdoor een betere versie van mezelf? Is het antwoord ja, dan bieden de opmerkingen groeiopportuniteiten waar je werk van kan maken. Haalt een opmerking je alleen maar onderuit, dan is het kritiek en laat je het beter van je afglijden. 

Om bruikbare info te onderscheiden van de rest, moet je brein eigenlijk op dezelfde manier functioneren als je lichaamscellen. Die zijn namelijk semipermeabel: ze nemen goede lichaamsstoffen op en laten slechte bestanddelen links liggen. Een mooi voorbeeld van die semipermeabele functie zijn de nieren. Die filteren de afvalstoffen uit je bloed en scheiden ze af. 

Conclusie

Feedback is een heikel thema, zoveel is duidelijk. Gelukkig bestaan er verschillende technieken en oefeningen die je helpen om op een betere manier met feedback om te springen. 

Wil je BrainTrain inschakelen voor een groepstraining? 

Verken ons aanbod